top of page

Een kijkje in de loopbaan van...

  • Foto van schrijver: Loes van Strien
    Loes van Strien
  • 9 feb 2022
  • 5 minuten om te lezen

Bijgewerkt op: 10 feb 2022

Anke Meijerink, Artemis 2010


Anke Meijerink, afkomstig uit Artemis jaar 2010 en fulltime Stafadviseur Kabinet Commandant Landstrijdkrachten bij de Koninklijke Landmacht

Afgelopen week sprak ik Anke en mocht ik haar het hemd van het lijf vragen over onderwerpen als: hoe is zij hier terecht gekomen? Wat houdt haar baan precies in? Ervaart zij Defensie ook als een machocultuur? Wat is haar volgende stap? Én wat voor advies geeft zij jong AT?


Vroeger wilde Anke veel wisselende dingen worden: op de basisschool leek rechercheur haar wel wat, daarna heeft zij architectuur overwogen en vervolgens geneeskunde. Toen deze opties van tafel werden geveegd kwam zij bij European studies uit.


Het ‘internationale’ heeft Anke altijd al getrokken, vertelt ze. Dit is volgens haar te danken aan haar ouders en andere familieleden die veel in het buitenland hebben gezeten. Maar het allerbelangrijkste volgens haar: ze is opgegroeid met het lezen van de krant. Tijdens het doorspitten van alle laatste nieuwtjes is haar maatschappelijke interesse en betrokkenheid pas écht gegroeid.


European Studies was geen onlogische keus: Anke vond talen al van jongs af aan leuk en was geïnteresseerd in de internationale omgeving en de Europese Unie. Echter, de studie zelf vond ze niet het einde en bestond naar haar smaak uit te veel culturele en filosofische elementen. Daarom heeft ze vervolgens gekozen voor een master Public International Law.

Dat deze studie volgens Elsevier bekend stond als ‘de studie waarmee je het minste ging verdienen en de grootste kans op werkloosheid had’ liet haar niet tegenhouden.


Het doel dat Anke tijdens haar studie voor ogen had was om bij Buitenlandse Zaken te gaan werken. Dit heeft zij vervolgens gedaan in de vorm van een stage en later tijdens een traineeship. Wanneer ik haar vraag of het beeld van Rijksoverheid als ietwat bureaucratische organisatie klopt, antwoordt Anke volmondig “ja”. Dit is met name het geval op beleid -en juridische afdelingen. “Wil je grote veranderingen teweegbrengen, dan gaan daar vaak jaren overheen. Als je heel resultaatgericht bent moet je dit vooral uit andere klussen binnen je werk halen”. Anke zegt daarom ook goed te kunnen begrijpen dat dit werk sommige mensen juist niet trekt. Zelf heeft ze hier gelukkig geen last van; ze draagt wél bij aan een groter geheel, maar haar taken zijn gericht op evenementen en besprekingen die in de nabije toekomst liggen. Hier is ze erg blij mee. Ze vindt het namelijk prettig om direct effect te zien van iets waar ze aan heeft gewerkt en dat af te ronden.


Inmiddels is Anke al iets meer dan één jaar werkzaam bij de Koninklijke Landmacht. Zij is binnen haar huidige functie, samen met haar collega’s, het adviesteam van de hoogste generaal van de Landmacht en zijn plaatsvervanger. Zij adviseren hen over vier verschillende stakeholder-groepen, namelijk (1) de politiek; (2) de maatschappij; (3) de Landmacht intern en (4) bestuurlijk Den Haag. In de praktijk betekent dit dat ze de ene dag bezig is met het actief opvragen van input binnen Defensie over verschillende thema’s, en de andere dag met het vergemakkelen van bureaucratische regels. Wat ze leuk vindt aan haar baan is dat ze iedere dag weer iets nieuws leert. Het is een hele dynamische wereld en ze vindt het bijzonder om zo dicht bij en met de generaal te mogen werken.


Momenteel is Anke is erg druk als point of contact voor de landmacht van ‘de Invictus Games’. Dit vindt ze een enorm leuk project binnen haar functie. De Invictus Games is in het leven geroepen door Prins Harry en vormt een soort Olympische Spelen voor veteranen die psychische- of fysiek letsel hebben overgehouden aan hun werk tijdens oefeningen en missies.


Dat Defensie een mannenwereld is kan Anke beamen. Ze werkt vooral met oudere mannen en moest aan het begin enigszins wennen aan deze wereld. Ze had het gevoel 3-0 achter te staan en zich dus harder te moeten bewijzen. Zelf heeft ze hier niet heel zwaar aan gewogen en zag deze positie eerder als een gegeven. “Je moet er gewoon even doorheen, ze willen weten wat voor vlees ze in de kuip hebben”. Inmiddels voelt ze zich volledig omarmd en wordt er vaak om haar mening gevraagd. Wel erkent Anke dat er op sommige vlakken binnen Defensie werk aan de winkel is.


Naast haar reguliere baan binnen Defensie is Anke ook bestuurslid Externe betrekkingen binnen het Jong Defensie Bestuur. Heeft deze Artemide de commissiecultuur dan toch nog niet helemaal los kunnen laten? Bij deze vraag schiet Anke in de lach. “Ja, op de een of andere manier krijg je dit toch echt mee vanuit L.A.N.X., het is gewoon leuk om er iets naast te doen, zeker voor leuke contacten”. Daarnaast zegt Anke ‘de organisatiedrang die ze meegekregen heeft’ helemaal kwijt te kunnen binnen het Jong Defensie bestuur. Van het organiseren van een Battlefield tour in de Ardennen tot borrels en lezingen, alle evenementen hebben als doel om mensen bij elkaar te brengen. Daarnaast creëert Jong Defensie ook veel mooie kansen en mogelijkheden binnen de organisatie. Zo vraagt de Defensietop geregeld aan ze om de mening van de jongere generatie te vertolken. Dat ze op deze manier als klankbord worden gebruikt, vindt Anke enorm gaaf.

En… effort loont: Jong Defensie is verkozen als Jonge Ambtenaren netwerk van het jaar 2022!


Anke is eigenlijk altijd in de weer, maar houdt ze nog wel vrije tijd over? “Gelukkig wel zeg, ik werk écht om te leven en leef niet om te werken”. Dus geen baan van 60 uur in de week en haar drukke periodes verlopen in pieken. Zo vindt ze het in een rustige week heerlijk om te sporten, met vriendinnen af te spreken en op reis te gaan.


Wat haar volgende stap is, vindt ze nu nog moeilijk te zeggen. “Er is zoveel vets te doen binnen Defensie, maar als ik echt mijn droomplek moet beschrijven zou ik kiezen voor internationale militaire samenwerkingen”.


Aan Jong AT geeft Anke de tip om vooral dingen te doen die je leuk vindt. “Als je dingen doet omdat het moet, dan ga je op een gegeven moment tegen een muur aanlopen”. Zelf zegt Anke niet dingen voor enkel CV-building te hebben gedaan, maar vooral dingen doet waar ze plezier in had. Daarnaast benadrukt ze hoe belangrijk het is om je netwerk te gebruiken. Dit kan heel gemakkelijk door met mensen te kletsen waarvan jij denkt dat ze een interessante stage, baan of traineeship hebben (gedaan), legt ze uit. “Iedereen vindt het tenslotte leuk om over zichzelf te praten”. Wellicht dat deze mensen tips hebben, je aan andere mensen kunnen koppelen en je zo verder helpen. Plus, daarnaast misschien nog wel het allerbelangrijkste: “Heb een beetje vertrouwen in jezelf”.


 
 
 

Yorumlar


bottom of page