Een kijkje in de loopbaan van...
- Loes van Strien
- 20 okt 2022
- 6 minuten om te lezen
Carine Russel, Artemis 2009

Wat wilde je vroeger worden?
Ik had veel verschillend ideeën, nooit echt 1 plan. Toen ik echt heel jong was wilde ik eerst bij de FBI werken, dan weer journalist worden en daarna psycholoog. Ik heb ook bij de hotelschool gekeken. Veel verschillende interesses dus. Toen ik moest gaan kiezen vond ik dat best lastig, want je moet al zo vroeg een keuze maken. Toen ik naar de open dagen ben gegaan zei mijn vader dat rechten een goede optie zou zijn als ik het echt niet wist. Ik houd namelijk van taal en lezen en met deze studie zou ik de meeste kans hebben om bij verschillende plekken aan de slag te gaan. Ook ben ik minder goed in cijfers dus de business kant viel voor mij al weg. Ik ben daarom op advies van mijn vader rechten gaan doen.
Heb je die verschillende interesses terug kunnen vinden in je studie?
Ja en nee. Je moet in ieder geval van lezen houden. Rechten is heel casuïstisch. Je moet er wel van houden om teksten op meerdere manieren te kunnen interpreteren en je moet ook houden van discussiëren. Aan de ene kant dus wel, maar aan de andere kant kan het ook wel wat saai zijn. Goede docenten die heel enthousiast waren, maakte sommige lessen wel leuker. Maar dat is helaas niet altijd het geval.
Hoe ben je bij de Zuidas terecht gekomen?
Toen ik begon met studeren had ik bijbaantjes bij advocatenkantoren. Op die manier leerde ik dat er verschillende typen advocatenkantoren zijn, waarvan de grote internationale kantoren op de Zuidas zijn. Ik begreep dat als je wilde werken bij zo’n groot kantoor, je ook hoge cijfers moest hebben en een goed opgebouwd CV. Het leek het mij nog heel leuk om naar het buitenland te gaan, maar met Nederlands recht leek mij dat een beetje lastig. Maar ik hoorde dat het wel mogelijk is om te werken met Nederlands recht tijdens een stage in Curaçao Ik heb daar uiteindelijk drie maanden stage gelopen. Dit was heel leuk, want je krijgt met alle facetten van het recht te maken en er zijn natuurlijk ook veel feestjes. Elke dag zon, strand en feesten in combinatie met 5 dagen stage lopen was heerlijk. Tijdens mijn stage adviseerde mijn mede-stagiaire om te gaan werken op de Zuidas. Het zou een goede leerschool zijn, je wordt goed opgeleid en het is een verlenging van je studententijd. Het was wel belangrijk dat ik vanaf dat moment echt goede cijfers zou halen en dat ik mijn master met een 8 zou afronden. Uiteindelijk ben ik terecht gekomen bij een internationaal kantoor, op een afdeling dat zich specialiseert in vastgoed. Ik ben hier terecht gekomen door het volgen van een businesscourse en ik een goede klik had met dat team.
Verlenging studententijd? Hoe zit dat?
Veel werkt hetzelfde als bij een studentenvereniging. Er zijn allemaal commissies, bijvoorbeeld: de barcommissie, een ski commissie etc. En er wordt heel erg gemotiveerd en aangemoedigd dat je ook wat in die commissies doet. Je leert mensen kennen van jouw kantoor en van andere kantoren. Je moet hard werken op de Zuidas, dus dat is een fijne afwisseling. Je maakt hierdoor ook echt nieuwe vrienden die heel hecht zijn, omdat iedereen in dezelfde fase van je leven zit. Je maakt lange dagen en feest ook met elkaar. Dit is soms ook wel lastig, want je bent bijna niet thuis en het neemt wel privétijd weg. Mijn werk leven werd voor mij daardoor ook een beetje mijn privéleven. Dit is ook een van de redenen dat ik ben overgestapt naar het bedrijfsleven. Ook een bepaalde hiërarchie op de Zuidas is bijna hetzelfde als bij een vereniging. Het lijkt daarom alsof je je studententijd nog even doortrekt naar je werkleven.
Is het lidmaatschap bij een studentenvereniging een voordeel voor jou geweest?
Ja absoluut 100%. Voor mensen die niet lid zijn geweest zijn sommige dingen apart of gek. Bijvoorbeeld hiërarchie, organiseren van activiteiten en commissies. Ik denk dat het altijd een voordeel is om lid te zijn geweest. Tuurlijk was de ene borrel heel leuk en had je er soms geen zin in, maar ik ben heel blij dat ik lid ben geworden.
De overstap van de Zuidas naar de Hema, hoe is dit gegaan?
Hema leek mij een leuk bedrijf. Je werkzaamheden zijn heel tastbaar, de contracten die je sluit zie je terug in de winkels of op tv. In de advocatuur is dat wel anders. Zo heb je elke keer een andere client. Het leek mij ook wel leuk om pragmatischer mee te denken met een bedrijf. Als advocaat ben je de risico’s aan het beschrijven, als bedrijfsjurist doe je dit ook, maar probeer je met je collega’s mee te denken hoe we bepaalde dingen kunnen regelen. Je staat er net wat anders in. Als bedrijfsjurist hoef je minder voorzichtig te zijn en kun je ook meer adviseren. Er gingen ook veel mensen weg uit de advocatuur na Covid, mede omdat mensen zagen hoeveel tijd en energie het in beslag nam als alle andere leuke dingen eromheen wegvallen. Ik had een leuke baas en vond het daarom ook lastig om mijn baan op te zeggen. Al helemaal omdat het mijn eerste baan was. Maar in the end moet je het zien als een zakelijke transactie en ging het helemaal goed.
Wat zijn de grootste verschillen tussen de Zuidas en de Hema?
Hiërarchie is er veel minder binnen Hema. Daarnaast zijn de mensen wat liever naar elkaar. In de advocatuur kunnen mensen nogal betweterig zijn en arrogant. Laten zien wat je weet en tegen elkaar willen opboksen. Bij Hema is het heel gezellig. Af en toe mis ik de professionalisering wel. In de advocatuur is alles op en top geregeld, terwijl dat in het bedrijfsleven wat minder is. En natuurlijk alle feestjes of een skitrip, waarbij niets te gek was.
Waarom deze overstap?
Je hebt uiteindelijk minder tijd voor je privéleven. Werk leven werd voor mij ook een beetje privéleven. Dit is een van de redenen dat ik ben overgestapt. Het is heel leuk, maar je wordt ook ouder en op een gegeven moment is het mooi geweest. Al dat werk en daarnaast al die party’s. Op een gegeven moment ga je minder doen in de commissies, maar word er wel van je verwacht dat je hoger op komt in het bedrijf. Dat kan alleen als je veel vlieguren gaat maken, echt heel veel. Dan ben je bijna alleen maar aan het werk. Dit zag ik niet voor me. Ook is er dan veel onzekerheid over je planning. Zo kan je met vriendinnen afspreken, maar gebeld worden dat je aan een case moet werken die erg belangrijk is.
Waar zou je nog willen werken in de toekomst?
Komende tijd nog wel bij Hema. Ik denk vaak niet zo ver vooruit. Ik leef met de dag. Ik maak plezier en geniet van het nu. Ik zou het misschien wel leuk vinden om nog bij andere Retail merken te werken, maar voor nu is Hema helemaal goed.
Hoe was het om op de Zuidas te werken als vrouw?
Ik heb nog niet gemerkt dat ik tegen een glazen plafond aan liep, gelukkig. Ik heb ook niet gemerkt dat het een probleem was om als vrouw op de Zuidas te werken. Er waren ook veel initiatieven vanuit mijn kantoor om er voor te zorgen dat er niet zo’n gevoel is binnen het bedrijf. Af en toe zag ik wel tijdens onderhandelingen bij cliënten dat het mannen net iets beter afging, dan bijvoorbeeld bij mij. Af en toe hoorde ik een denigrerende toon, maar dat is een bepaald gevoel. Dat kan ook de leeftijd zijn. Het is best wel een harde wereld, dus je moet wel je vrouwtje staan.
En hoe is dit bij de Hema?
Heel anders. Over het algemeen zijn mensen aardiger naar elkaar toe.
Wat heeft Artemis je gebracht, wat je nu nog steeds gebruikt (aan kwaliteiten of netwerk)?
Het organiseren van bepaalde activiteiten, plannen van dingen en communiceren van zaken (was zelf ab Actis). Ook leer je om te handelen vanuit je positie als bestuur of commissie en bijvoorbeeld om om te gaan met conflicten. Dat is allemaal heel waardevol in het werkende leven.
Hoe vond je de overgang van het studentenleven naar het werkleven?
Voor mijn gevoel was er bijna geen overgang. Zoals ik eerder al benoemde was het werken als advocaat op de Zuidas een verlenging van mijnstudententijd, dus dat heb ik eigenlijk niet ervaren. Ik heb het als erg positief ervaren.
Heb je nog tips voor Artemiden die bijna klaar zijn en straks gaan werken?
Het allerbelangrijkste bij het zoeken van een nieuwe baan zijn de mensen met wie je én voor wie je gaat werken. Het leren kennen van deze mensen door een koffietje te doen, is daarbij heel leuk en handig. Ik zou als tip meegeven dat je niet te gehaast moet zoeken. Sommige mensen worden heel gestrest omdat ze het gevoel hebben dat ze zo snel mogelijk een baan moeten hebben, maar neem de tijd om mensen te leren kennen. Door bijvoorbeeld inhousedagen, businesscourses etc. Maak gebruik van je netwerk en je kan mij altijd bellen!
Heb je nog vragen voor Carine of zou je haar graag willen spreken? Neem dan gerust contact met haar op.
Comentarios