top of page

Een kijkje in de loopbaan van...

  • Foto van schrijver: Loes van Strien
    Loes van Strien
  • 28 sep 2022
  • 6 minuten om te lezen

Niki Geerts, Artemis 2018


Een casual koffiedate met onze eigen Niki Geerts heeft mij laatst enkele interessante inzichten gegeven in haar professionele ambities en ontwikkeling als jonge zakenvrouw. Middels gespreksonderwerpen als haar stage bij Van Lanschot Kempen, de beleggingsvereniging, haar M&A stage bij ING, en de Londen Banking Tour heeft zij ons Artemiden willen verrijken met haar ervaringen die haar transitie van student naar carrièretijger illustreren.

Van Lanschot Kempen

Niki heeft Econometrie gestudeerd aan de UvA, waar zij in 4 jaar haar bachelor heeft behaald. In haar vierde jaar zou ze op exchange gaan naar Sydney, maar dat ging helaas niet door vanwege Corona. Toen ze vlak van tevoren te horen kreeg dat haar exchange niet door zou gaan is ze direct het internet afgegaan om een stage te vinden. Ze wilde namelijk absoluut niet nog een extra minor doen. Uiteindelijk is Niki aangenomen bij Van Lanschot Kempen voor een business intelligence/data science stage. Gedurende deze zes maanden durende stage heeft zij ontdekt dat programmeren en ‘data-mining’ niet helemaal haar ding is.

Bestuur bij Beleggingsvereniging

Daarom heeft Niki na voltooiing van haar stage bij Van Lanschot Kempen een nieuwe uitdaging in haar leven gezocht. Initieel besloot Niki namelijk ooit om econometrie te gaan studeren vanwege haar prettige affiniteit met cijfers, economie en wiskunde, dus uiteraard leek dat haar een uitdagende studie. Dus na de stage bij Van Lanschot ging zij op zoek naar een nieuwe uitdaging naast haar studie en Artemis, om te achterhalen wat zij werkelijk leuk vind. Via een studiegenoot vernam zij het bestaan van het Mutual Fund. Zodoende is Niki in contact gekomen met de beleggingsvereniging van de FSA, waar zij haar passie voor finance en beleggen, maar ook investeren en het waarderen van bedrijven ondervond. Bovendien is daar vorig jaar zelfs een bestuursjaar in de functie van penningmeester uitgerold, waarin zij ondermeer verantwoordelijkheid droeg voor drie beleggingsfondsen: “Kijk, je kunt het zien als 3 disputen, maar dan iets kleiner en elk beleggen zij in een fonds. Mijn verantwoordelijkheid lag hier bij de beleggingsrekeningen van die 3 fondsen, dus ik kocht een verkocht alle aandelen die zij met elkaar bespraken en pitchten.”

Daarnaast droeg zij ook de verantwoordelijkheid voor de interne financiën van de holding, waarbij zij de financiële administratie van acquisitie en contributie tot begroting en borrel rekeningen afhandelde. Tevens heeft zij gedurende dit bestuursjaar affiniteit ontwikkelt in communicatie met externe partijen, door de acquisitie van sprekers voor lezingen op zich te nemen. Bijzonder interessant en belangrijk aangezien veel leden van de beleggingsvereniging uiteindelijk bij bedrijven van dergelijke partners aan de bak gaan.

M&A stage bij ING

Via de beleggingsvereniging is Niki uiteindelijk bij de FSA (Amsterdam) belandt, waar zij middels inhousedagen van het ‘International Banking Cylce’ evenement haar meest recente stage bij ING heeft weten binnen te hengelen! Tijdens die M&A stage op de Corporate Finance afdeling is ze zo positief opgevallen dat ING haar er een baan heeft aangeboden. Om jullie een beter beeld van haar stagetijd bij ING te schetsen lees je de volgende Q&A sessie:

Hoe ziet een ‘normale’ dag eruit?

Niki begon haar dag tussen 09:00 en 09:30 in de Bijlmer: mails doorlezen en koffietje(s) drinken met collega's, gevolgd door de lunch. ‘S middags was het hard werken en maandag tot en met donderdag gingen ze samen avondeten, dan wordt er eten besteld bij Marleen kookt, dus het eten leek nog redelijk op een thuis gekookte maaltijd. Eén of twee keer per week ging ze ook nog voor het eten naar de gym om vervolgens door te werken tot ongeveer 22:00 uur.

Wat vond je het meest challenging aan je stage?

Het meest challenging vond Niki dat het wel een hele nieuwe wereld voor haar was. “Ik kom eigenlijk van econometrie, programmeren, data science, achtergrond en nu ging ik echt hard finance doen en veel meer bedrijfskundige dingen. Dus je leert veel meer over bedrijven en hoe dat allemaal in elkaar zit, dus eigenlijk komt er een soort nieuwe studie bij. Maar goed, dat leer je wel best wel on the job, dus dat vond ik heel leuk”. Voor de sollicitaties van haar stage heeft ze ook veel in de UB gezeten om zichzelf finance bij te leren.

Hoe omschrijf je de bedrijfscultuur bij ING?

Niki legt uit dat het af en toe wel een beetje een haantjes-cultuur kan zijn. Er werkte 2/3 vrouwen op de afdeling, en dan twee vrouwelijke stagiairs. Verder relatief veel mannen. Ze zegt wel dat je die haantjes cultuur soms ook gewoon met een korreltje zout moet nemen.

Ze wil hierbij wel duidelijk maken dat ze als vrouw voelde dat er juist wel naar haar werd omgekeken en bij processen betrokken werd. ‘Wat vind jij hiervan?’ Dus zelfs als stagiair werd haar verse blik gewaardeerd in plaats van gepasseerd. Daarnaast legt Niki uit dat ze het belangrijk vindt om met een jong team te werken dat bestaat uit gemotiveerde, ambitieuze en slimme mensen. Daar gaat zij namelijk ook beter van presteren, zo bleek uit de samenwerking met haar collega’s bij ING.

Wat vond je het leukste aspect van je stage?

Niki’s liep haar stage op de M&A afdeling van ING, waardoor zij voornamelijk in fusies en overnames thuis raakte. Ze vertelt hierover dat ze op een project was gezet waarbij ze een bedrijf gingen verkopen omdat de aandeelhouder van dat bedrijf af wilde. Helaas mag ze nog steeds niet zeggen welk bedrijf dit betrof, maar het leukste vond ze om helemaal diep in dat bedrijf te duiken door middel van het bijwonen van vergadering waarbij o.a. de CEO, CFO en operations director waren aangeschoven. Zij oreerden dan over de werking van hun bedrijf, hoe en waaruit zij zowel de omzet als winst genereren.


Maar ook wat hun opportunities zijn, dus mogelijkheden om te groeien. Super relevant aangezien Niki en haar afdeling daarop hun ‘information memorandum’ baseerden (met deze presentatie zetten ze het bedrijf te koop). Voor je referentie, dit boekwerk neemt vorm in een honderd pagina’s tellend manuscript, waarmee de potentiële koper een inzage in de operations en financials van het bedrijf verkrijgt.

Vervolgens wordt het bedrijf verkocht aan een strategische koper of een financial sponsor. Een strategische koper is een bedrijf die synergieën kan creëren, dus bijvoorbeeld met betrekking tot de kosten, dat ze dan dezelfde fabriek kunnen gebruiken als een ander bedrijf die zij beheren, zodat ze kunnen snijden in de kosten. Een financial sponsor bestaat vaak uit private equity partijen, die een bedrijf voor een bepaald bedrag kopen met het doel om het een paar jaar later (meestal 3 tot 5 jaar) voor een significante return te verkopen. Een strategische koper heeft meestal wel de voorkeur omdat die er vaak meer voor over heeft vanwege de mogelijkheid tot synergie, terwijl financial sponsors deze meestal niet hebben. Financial sponsors bieden daardoor vaak minder.


London Banking Tour en de toekomst

Na afloop van haar stage bij ING is Niki alweer op zoek naar de volgende uitdaging! Zij zit momenteel twee weken in London met de FSA waarbij ze meerdere inhousedagen heeft bij verschillende investment banks uit 'The City'. Ze doet dit samen met 24 andere studenten uit heel Nederland dus het is een behoorlijke eer dat ze hiervoor is geselecteerd. Niki hoopt via haar deelname een volgende stage te vinden: “Het lijkt mij wel heel gaaf om in Londen nog stage te doen omdat dat het financiële centrum is waar het gebeurt en waar de grootste deals plaatsvinden”. Ze noemt als voorbeeld de bank die daar nu Tom Ford aan het verkopen is. “Dat is echt een wereld deal, dat wordt echt voor miljarden verkocht”.

Vervolgens vroeg ik haar waar zij zichzelf over 5 jaar ziet. Ze vindt dit nog lastig te beantwoorden maar ze hoopt op een stage in Londen om te kijken of het haar wat lijkt om daar te werken. Als die stage haar bevalt, dan wil ze graag één of twee jaar in Londen werken. Ze zegt wel dat het een hele harde wereld is waarbij je heel hard moet werken om jezelf te bewijzen, dus als het haar tijdens de potentiële stage toch niet leuk lijkt, dat gaat ze bij ING beginnen en verwacht ze daar de komende 5 jaar nog wel te zijn.

Maar goed, eerst moet de studie nog afgerond worden, dus de komende paar maanden is ze nog in de UB te vinden om haar scriptie te schrijven en hopelijk kan ze dan in Februari met een mooie stage in Londen beginnen!


Advies aan jong AT

Tot slot vroeg ik aan Niki met welk advies zij jong AT zou willen verrijken. Niki geeft hierop aan dat ze graag wil meegeven dat je de tijd moet nemen om echt uit te zoeken wat je leuk vindt. “Ga een stage doen, ga naar inhousedagen of ga aan de slag als werkstudent om dat te achterhalen. Ik ben namelijk heel blij dat ik de stage bij Van Lanschot heb gedaan en erachter ben gekomen dat ik dat niet leuk vond, in plaats van dat ik meteen zou zijn gestart”. Denk erover na, “welke aspecten vind je wel leuk aan de plek waar je nu zit?” Dan kun je bij de volgende plek die aspecten verder opzoeken!




 
 
 

Comments


bottom of page